Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ… ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


ΠΑΤΡΑ  ΠΕΙΡΑΙΑΣ  ΚΡΗΤΗ  ΡΟΔΟΣ  ΤΟΥΡΚΙΑ
21 -26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ποδηλάτες από την Ελλάδα και την Τουρκία, μέλη των Εθνικών Συντονιστικών Κέντρων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo, ξεκινούν να ποδηλατήσουν την Μεσογειακή Οδό EV8.
Η διαδρομή γίνεται στα πλαίσια της αξιολόγησης και καταγραφής των δυνατοτήτων επέκτασης της Μεσογειακής ΟδούEV8  από Πειραιά, Κρήτη, Ρόδο έως τα παράλια της Τουρκίας στην Μαρμαρίδα. Στην διαδρομή αυτή συμμετέχει ήδη η Κύπρος.
Η ευρωπαϊκή διαδρομή ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και από τα παράλια της Γαλλίας και το Μονακό, διασχίζει κάθετα την Ιταλία και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Αλβανίας συνεχίζει νότια στο Ελληνικό Τμήμα μέσω Ηγουμενίτσας και Πάτρας για να καταλήξει στην Αθήνα.



Δευτέρα 20/8/2012
22:00 Αφιξη Τουρκικής Αντιπροσωπείας στο λιμάνι της Πάτρας από Βενετία
23:00 Νυχτερινή ποδηλατοβόλτα στην πόλη της Πάτρας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών

Τρίτη 21/08/2012
09:00 Συνάντηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
10:00 Ποδηλατική Διαδρομή Πάτρα - Ξυλόκαστρο

Τετάρτη 22/08/2012
12:00 Συνέντευξη Τύπου στο ξεν. SIKYON COAST παραλία Ξυλόκαστρου
13:00 Ποδηλατική Διαδρομή Ξυλόκαστρο - Κόρινθο
17:00 Ποδηλατοβόλτα στην Κόρινθο - Λουτράκι - Ισθμός Κορίνθου σε συνεργασία με την ομάδα "Στην Κόρινθο με Ποδήλατο"
22:00 Αναχώρηση από λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη

Πέμπτη 23/08/2012
06:00 Αφιξη στα Χανιά
10:00 Ποδηλατική Διαδρομή Χανιά - Ρέθυμνο

Παρασκευή 24/08/2012
10:00 Ποδηλατική Διαδρομή Ρέθυμνο - Ηράκλειο
18:00 Ποδηλατοβόλτα Ηράκλειο -  αρχ. χώρος Κνωσού

Σάββατο 25/08/2012
09:00 Αναχώρηση για Ρόδο (Κάσος - Κάρπαθος)
22:00 Άφιξη στην Ρόδο

Κυριακή 26
10:00 Ποδηλατοβόλτα στην Ρόδο σε συνεργασία με το "Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου"
17:00 Αναχώρηση για Μαρμαρίδα, Τουρκία

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ξεκινά η καταγραφή των διαδρομών Eurovelo στην Ελλάδα.


 Το Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo για την Ελλάδα, υπεύθυνο για το συντονισμό των διαδρομών (σύμφωνα με τη εγχειρίδιο ανάπτυξης διαδρομών Eurovelo), σε συνεργασία με την ομάδα του "Ποδηλάτη του Κόσμου" πρόκειται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των κρίσιμων τμημάτων, τον σχεδιασμό και τη παρακολούθηση της κατάστασης των διαδρομών.

Επίσης θα συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες (δημόσιες μεταφορές, διαμονή, ενοικίαση ποδηλάτων και προσφορές κράτησης κά) για την ενσωμάτωση των διαδρομών Eurovelo σε εθνικό επίπεδο σε υπάρχοντα και σε νέα έντυπα προϊόντα όπως χάρτες και οδηγούς διαδρομών.

Η πρώτη αξιολόγηση αφορά την ποδηλατική διαδρομή Eurovelo 11 (5,964 χλμ) από τον Βορά στον Νότο  που ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα. Θα πραγματοποιηθεί από τα σύνορα των Ευζώνων και τους δρόμους του κρασιού της Κεντρικής Μακεδονίας, στους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας, της Βεργίανας και του Δίον ως τις παραλίες της Πιερίας.

Η δεύτερη αξιολόγηση αφορά την Μεσογειακή Οδός όπως ονομάζεται το Eurovelo 8 (5,388 χλμ.) που κινείται από τα Ανατολικά στα Δυτικά. Ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και από τα παράλια της Γαλλίας και το Μονακό, διασχίζει κάθετα την Ιταλία και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Αλβανίας και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Κορίνθου στην Αθήνα. Μαζί με Τούρκους ποδηλάτες από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo της Τουρκίας, θα καταγραφούν οι  δυνατότητες επέκτασης της διαδρομής αυτής που καταλήγει στην Αθήνα, προς την Κρήτη και την Ρόδο μέχρι τα παράλια της Τουρκίας. Στην συγκεκριμένη διαδρομή ήδη έχει ενταχθεί η Κύπρος. 

Θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα άλλες δύο καταγραφές, για την νέα διαδρομή που έχει προτείνει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και έχει καταθέσει σχετική πρόταση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή (ECF) και ακολουθεί την ρωμαϊκή Εγνατία Οδό (Δυρράχιο - Μπίτολα - Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη) καθώς και για την διαδρομή  Eurovelo 13, τις νέες διαδρομές που προτείνουμε στην περιοχή της Δράμας και του Εβρου στην συνοριακή γραμμή Ελλάδας και Βουλγαρίας.

 

Πρόταση ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Μεσογειακή Οδό - Eurovelo 8


Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo για την Ελλάδα πήρε μέρος στην πρόσκληση της Γενικης Δνσης Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας για τον Τουρισμό με τίτλο “Υποστήριξη διακρατρικών θεματικών τουριστικών προϊόντων ως μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού τουρισμού” με πρόταση που στήριξε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) και αφορά την ποδηλατική διαδρομή Eurovelo 8. Η Μεσογειακή Οδός όπως ονόμαζεται το EV8, (5,388 χλμ.), κινείται από τα Ανατολικά στα δυτικά, ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και απο τα παράλια της Γαλλιάς και το Μονακό, διασχίζει κάθετα την Ιταλία και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Αλβανίας, καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Κορίνθου στην Αθήνα.

Ο στόχος της πρότασης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας της ποδηλατικής τουριστικής βιομηχανίας με τη διαδρομή Eurovelo 8 ως διακρατικό θέμα. Η πρόταση δημιουργεί συνεργασία μεταξύ των σχετικών με τον τουρισμό φορέων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ, που αποτελούν βασικοί δικαιούχοι του προγράμματος.

Μέσα σε αυτό το γενικό στόχο της πρότασης οι ειδικότεροι στόχοι είναι :
1) Τόνωση της διαφοροποίησης των διακρατικών θεματικών τουριστικών προϊόντων: Η εκμετάλλευση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και διεθνή αναγνώριση της περιοχής της Μεσογείου ως τουριστικού προορισμού, ως ένα ιδανικό περιβάλλον για ένα διακρατική προϊόν. Η χρήση αυτού του εμπορικού σήματος και της μεσογειακής κληρονομιάς είναι άκρως ανταγωνιστική σε διακρατική τουριστικές αγορές και αποτελεί μια αποτελεσματική και βιώσιμη πρόταση. Συνδυάζοντας την ποδηλασία μετην μεσογειακή κληρονομιά φέρνει ένα νέο κοινό στην τουριστική αγορά.
2) Ενθάρρυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των τοπικών αρχών: Χρησιμοποιώντας μια αποδεδειγμένο εμπειρία ανάπτυξης των διεθνών ποδηλατικών διαδρομών, δίνεται η δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να εμπλακούν στην ανάπτυξη των τοπικών στοιχείων του τουρισμού και τις τοπικές αρχές να επιδείξουν πρωτοβουλίες για τον αειφόρο τουρισμό.
3) Ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων: Η παροχή ενός πλαισίου που επιτρέπει ιδιωτικές επιχειρήσεις του τουρισμού να συνεργαστούν με τους δημόσιους οργανισμούς και να βελτιώσουν τα προϊόντα τους που προσφέρονται στις διακρατικές αγορές.

Το Eurovelo στην διεθνή τηλεοπτική συμπαραγωγή MEDITERRANEO




Στην διεθνή τηλεοπτική συμπαραγωγή MEDITERRANEO φιλοξενήθηκε το Εurovelo και το έργο του Εθνικού Συντονιστικου Κέντρου για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του αφιερώματος στον Γρηγόρη Βερροιώτη ΄΄Ποδηλάτη του Κόσμου΄΄ , μια δράση που υποστηρίζει το Eurovelo Ελλάδος και αποτελεί επίσημος πρεσβευτής της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν ακόμα η Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Πασχαλίδου υπεύθυνη συντονίστρια του European Youth Capital 2014 και ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Παντής, υπεύθυνος του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων του πανεπιστημίου.

Το MEDITERRANEO είναι μία διεθνής συμπαραγωγή που δημιουργήθηκε πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια με την πρωτοβουλία των δημοσίων τηλεοράσεων της Ιταλίας (RAI) και της Γαλλίας (FRANCE 3) και με συμπαραγωγούς την Ισπανική (TVE) αλλά και την Ελληνική (ΕΡΤ) Τηλεόραση, ενώ συμμετέχουν, σε επίπεδο παραγωγής θεμάτων, η Ελβετική ιταλόφωνη τηλεόραση, όπως και οι δημόσιες τηλεοράσεις της Αλγερίας, του Λιβάνου και της Τυνησίας.
Η εκπομπή MEDITERRANEO προβάλλεται στις χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 30΄ που αποτελείται από οκτάλεπτα θέματα από τις διαφορετικές χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, στα οποία αναδεικνύονται οι διαπολιτισμικές επιδράσεις, ως αποτέλεσμα της ειρηνικής ή μη συνύπαρξης των λαών στη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου μας, οι πολιτισμικές και κοινωνικές προσμίξεις και ο τρόπος ζωής των λαών της περιοχής. Τα θέματα που απασχολούν το MEDITERRANEO σχετίζονται με την την κοινωνική δομή και οργάνωση, τα ζητήματα μετανάστευσης, την επιστήμη, το περιβάλλον, την κουλτούρα και τον πολιτισμό των λαών, τις εμπόλεμες περιοχές κ.α.Το πρόγραμμα μεταγλωττίζεται στην ιταλική, τη γαλλική, την ισπανική και την αραβική γλώσσα και μεταδίδεται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου (Νότια Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή), αλλά και μέσω δορυφορικών προγραμμάτων (TV5 Monde, ENTV, RAI International, RAI Med, TVE International) σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. 

Στις φωτογραφίες, ο υπεύθυνος για το Eurovelo στην Ελλάδα, Γιώργος Φαρφαράς με τους συντελεστές της εκπομπής και ο “Ποδηλάτης του Κόσμου” Γρηγόρης Βερροιώτης με τον αντιπρύτανη ΑΠΘ Ιωάννη Παντή.

Περισσότερα για την δράση “Ποδηλάτης του Κόσμου”
http://eurovelogreece.blogspot.gr/p/blog-page_4287.html