Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

To EuroVelo και οι βιώσιμες μεταφορές στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο είχε ο υπεύθυνος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα Γ. Φαρφαράς το προηγούμενο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 στην Θεσσαλονίκη όπου τον ενημέρωσε για τις τελευταίες προσθήκες για τις υποδομές για το Ευρωπαϊκό Δικτυο Ποδηλατικώ Διαδρομών EuroVelo στις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με το Διε-Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) 1 καθώς και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών αυτών ποδηλατικών διαδρομών στην Ελλάδα στην καινούργια περίοδο 2014-2020.
Ο κ. Φαρφαράς αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) συνολικού ποσού €29.3 δις (σε τιμές 2011) από τα οποία €23.2 δις θα δοθούν για τις μεταφορές και στην σημασία της αναφοράς στις βιώσιμες μεταφορές, τα ποδηλατικά δίκτυα και το δίκτυο EuroVelo στις προτάσεις για την διαμόρφωση των κατευθύνσεων της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης στα κείμενα της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014-20. Οι δυνατότητες χρηματοδότησης αφορούν όχι τις μεταφορές και τον τουρισμό αλλά συνολικότερα καθώς υπάρχουν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ποδηλασία, όπως αυτά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME), το ΗΟΡΙΖΟΝ 2020 για την έρευνα, η Ευρωπαϊκή συνεργασία  European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities (EIP-SCC), το Erasmus+,το Life+, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), το νέο πρόγραμμα για την υγείαHealth for Growth, κά.
Επίσης ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων ενημερώθηκε για τις εξελίξεις του έργου “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα: Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo”  του ευρωπαϊκού προγράμματος  Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE, http://ict13gr.blogspot.gr/) για την διαδρομή EuroVelo 13 "Iron Curtain Trail που υλοποιείται στις περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καθώς και για την νέα πρόταση ποδηλατικής διαδρομής επέκταση της διαδρομής EuroVelo 5 - Via Francigena από το Δυρράχιο της Αλβανίας έως την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία,  διασχιζοντας το Λυχνιδό, την Ηράκλεια, την Πέλλα, τη Θεσσαλονίκη, την Αμφίπολη, τους Φιλίππους, έναν από τους δύο σημαντικότερους δρόμους που κατέληγαν στην πρωτεύουσα Ρώμη κατά την  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η αρχική αίτηση υποστηρίχτηκε το 2012 από τον Οργανισμό Τουρισμό Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Περισσότερα: Γιώργος Φαρφαράς, 6936888967
σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (COM(2011)0650/3 – C7-0375/2012 – 2011/0294(COD))

Τροπολογία 5, (8α) Κατά την εκτέλεση σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι ειδικές συνθήκες του εκάστοτε σχεδίου. Ει δυνατόν, πρέπει να αξιοποιούνται οι συνέργειες με άλλες πολιτικές, όπως στον τομέα του τουρισμού, με την ενσωμάτωση σε κατασκευαστικά έργα, όπως γέφυρες ή σήραγγες, υποδομές για ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων, όπως το δίκτυο EuroVelo.

Παρουσίαση του δικτύου EuroVelo στην 29η Philoxenia

Στη φετινή διοργάνωση της 29ης «Philoxenia» η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως και τις 24 Νοεμβρίου 2013 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo και κατά την διάρκεια ημερίδας με τίτλο “Σύγχρονες Εναλλακτικές Προσεγγίσεις Τουριστικής Ανάπτυξης, Προβολής και Δημιουργικής Καινοτομίας” παρουσίασε ο Γιώργος Φαρφαράς το Eυρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών EuroVelo και τις ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης στην Βόρεια Ελλάδα. Η ημερίδα οργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Τομέα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Φιλοξενίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες Εναλλακτικές Προσεγγίσεις Τουριστικής Ανάπτυξης, Προβολής και Δημιουργικής Καινοτομίας», στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

Παρουσίαστηκαν οι εξελίξεις και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος ICT και ειδικότερα την δημιουργία του δικτύου επιχειρήσεων φιλικών προς του ποδηλάτες "Cyclists Welcome Hellas", τα υποχρεωτικά και προαιρετικά κριτήρια για την συμμετοχή των επιχειρήσεων διαμονής στο δίκτυο και την σημασία των ποιοτικών υπηρεσιών κατά μήκος μιας ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo.
Επίσης έγινε αναφορά στη διαδικασία ανάπτυξης μιας νέας ποδηλατικής διαδρομής στα χνάρια της αρχαίας και σύγρονης Εγνατίας οδού, για την οποία απαιτούνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά οδικού δικτύου (επιφάνεια, κατά μήκος κλίση, συντήρηση), συγκεκριμένα σήμανση, αναγκαιότητα άρθρωσης με τα ΜΜΜ, παροχή υπηρεσιών προς τους ποδηλάτες (διαμονής, τουριστικής πληροφορίας, συντήρησης του ποδηλάτου, κλπ.), διαρκή παρακολούθηση της λειτουργίας της, εμπορία και προώθησή της διαδρομής ως τουριστικό προϊόν, συντονισμό των φορέων και χρηματοδότηση του έργου.

Για την συγκεκριμένη διαδρομή η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης έχοντας την ευθύνη λειτουργίας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου του δικτύου Ευρωπαϊκών Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo, κατέθεσε αίτηση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή (ECF, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών) για μια νέα ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή από το Δυρράχιο της Αλβανίας έως την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία,  διασχιζοντας το Λυχνιδό, την Ηράκλεια, την Πέλλα, τη Θεσσαλονίκη, την Αμφίπολη, τους Φιλίππους, το Τόπειρο, την Μαξιμιανούπολη και την Τραϊανούπολη, έναν από τους δύο σημαντικότερους δρόμους που κατέληγαν στην πρωτεύουσα Ρώμη κατά την  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η αρχική αίτηση υποστηρίχτηκε το 2012 από τον Οργανισμό Τουρισμό Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ποδηλατικός Τουρισμός. Μια ευκαιρία για εθνική και τοπική ανάπτυξη

Στο διεθνές συνέδριο «Με ποδήλατο! Ευρωπαϊκές και Ελληνικές επιτυχείς πρακτικές προώθησης του ποδηλάτου» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου CiELo (City Port Eco Logistics) στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013" παρουσίασε ο Γιώργος Φαρφαράς από την  Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο EuroVelo την Ελλάδα, τις ευκαιρίες και προκλήσεις κατά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών EuroVelo στην Ελλάδα.

Στην πρώτη και δεύτερη ενότητα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν Καλές Πρακτικές προώθησης του ποδηλάτου σε Ευρωπαϊκές και Ελληνικές πόλεις (Περιφέρεια Απουλίας, Δήμος Γκντανσκ/Πολωνία, Δήμος Γκρατς/Αυστρία, Δήμος Πάντοβα/Ιταλία, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκης” ενώ στην ενότητα «Ποδηλατικός Τουρισμός. Μια ευκαιρία για εθνική και τοπική ανάπτυξη», παρουσιάστηκαν επιχειρηματικά παραδείγματα ποδηλατικού τουρισμού και οι τις εξελίξεις του έργου “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα: Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo”  του ευρωπαϊκού προγράμματος  Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE, http://ict13gr.blogspot.gr/) για την διαδρομή EuroVelo 13 "Iron Curtain Trail. 
Ειδικά όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών κατά μήκος μιας ποδηλατικής διαδρομής, παρουσιάστηκε η δημιουργία του δικτύου επιχειρήσεων φιλικών προς του ποδηλάτες CYCLISTS WELCOME HELLAS / ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ, τα υποχρεωτικά και προαιρετικά κριτήρια για την συμμετοχή των επιχειρήσεων διαμονής και εστίασης στο δίκτυο και την σημασία των ποιοτικών υπηρεσιών κατά μήκος μιας ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo. 

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ποδηλατικός Τουρισμός στην Εύβοια: Διεκδικώντας μερίδιο σε μια μεγάλη ανερχόμενη αγορά

Σε ημερίδα με θέμα  “Τουρισμός που δεν πληγώνει το περιβάλλον” που διοργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Τουριστικών Καταλυμάτων Λίμνης-Ροβιών την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις Ροβιές Ευβοίας πήρε μέρος το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo. Στην συνάντηση συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης  η Ελληνική Εταιρία Ακουστικής Οικολογίας και η Ελληνική Ορνιθολογική Eταιρεία.
Ο Γ. Φαρφαράς υπεύθυνος για το EuroVelo στην Ελλάδα, παρουσίασε τις εξελίξεις στις 3 ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές που διασχίζουν την Ελλάδα, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος ICT και την δημιουργία του δικτύου επιχειρήσεων φιλικών προς του ποδηλάτες "Cyclists Welcome Hellas". Επίσης παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Εύβοια και η η διαδικασία ανάπτυξης μιας διαδρομής στο νησί που να αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής διαδρομής EV11 East European Route/ Διαδρομή Ανατολικής Ευρώπης.
Στην συζήτηση που ακολούθησε πήραν μέρος εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών συλλόγων και αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής, η Τουριστική Προβολή Ευβοίας, η Διεύθυνση Τουρισμού Αντιπεριφέρειας Ευβοίας, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Β.Ευβοίας, η Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας, η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ευβοίας, το Επιμελητήριο Ευβοίας ξενοδόχοι, ξεναγοί και άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού.