Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Ποδηλάτες στα χνάρια των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και της Εγνατίας Οδού

Δύο χιλιάδες χιλιόμετρα αποφάσισαν να διανύσουν πέντε Τσέχοι ποδηλάτες, ακολουθώντας τα χνάρια των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, με αφορμή την επέτειο των χιλίων εκατόν πενήντα χρόνων από την άφιξη των δύο ιεραποστόλων στη χώρα τους.

Ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να φτάσουν στις 5 Ιουλίου, στη Μοραβία της Τσεχίας, όπου δίδαξαν οι ιεραπόστολοι. Ποδηλατώντας στα ανάμεσα στην ρωμαϊκή και σύγχρονη Εγνατία οδό έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη, την επόμενη μέρα έμειναν στην Καβάλα και την Πέμπτη 27 Ιουνίου επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη και διανυκτέρευσαν στα Γιαννιτσά, ενώ την Παρασκευή άφησαν τη χώρα μας και συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Τσεχία.

Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη, τους υποδέχθηκαν, με ένα διπλό ποδήλατο, ο Φώτης Μπίμπασης, πρόεδρος του «Αναπηρία Σήμερα» και ο Γιώργος Φαρφαράς, υπεύθυνος για το εθνικό συντονιστικό κέντρο για το ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo για την Ελλάδα. 

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης έχοντας την ευθύνη λειτουργίας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου του δικτύου Ευρωπαϊκών Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo, έχει καταθέσει αίτηση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή (ECF, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών) για μια νέα ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή στα ίχνη της αρχαίας και της σύγχρονης Εγνατίας οδού, από το Δυρράχιο της Αλβανίας έως την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία,  διασχιζοντας το Λυχνιδό, την Ηράκλεια, την Πέλλα, τη Θεσσαλονίκη, την Αμφίπολη, τους Φιλίππους, το Τόπειρο, την Μαξιμιανούπολη και την Τραϊανούπολη, έναν από τους δύο σημαντικότερους δρόμους που κατέληγαν στην πρωτεύουσα Ρώμη κατά την  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η αρχική αίτηση υποστηρίχτηκε από τον Οργανισμό Τουρισμό Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου