Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Ισχυρές ενδείξεις ότι το επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα είναι φιλικό προς την ποδηλασία.

Κατά την περίοδο μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις  22-25 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) και τα μέλη της, κάλεσαν τους υποψηφίους ευρωβουλευτές να απαντήσουν σε μια έρευνα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για το ποδήλατο. Με το συντριπτικό ποσοστό αποδοχής 90 %,  364 υποψήφια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπλήρωσαν την έρευνα και υποστηρίζουν τις θέσεις της ECF.
Με την Ελλάδα τρίτη σε συμμετοχές σε απόλυτους αριθμούς (30), 364 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από 23 χώρες από όλες τις κύριες πολιτικές ομάδες συμπλήρωσαν την έρευνα της ECF, με τις περισσότερες απαντήσεις σε απόλυτους αριθμούς από την Φινλανδία (40) και την Ισπανία (31). Σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού και τον αριθμό των εδρών, οι περισσότερες απαντήσεις προέρχονται από το Λουξεμβούργο (11).

Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής από τις 10 συστάσεις της ECF ήταν η πρόταση να γίνουν τα μηχανοκίνητα οχήματα ασφαλέστερα για τους πεζούς και τους ποδηλάτες (96 %). Επίσης, η πρόταση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει και να υιοθετήσει ένα ευρωπαϊκό ρυθμιστικό σχέδιο για την ποδηλασία αποδέχθηκε το 93% των ερωτηθέντων. Το χαμηλότερο ποσοστό στήριξης είχε η πρόταση της ECF σχετικά με την υποχρεωτική συλλογή δεδομένων και στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση του ποδηλάτου, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο (73 %). Πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν στο πλαίσιο των σχολίων ότι η αρχή της επικουρικότητας ήταν ένας λόγος για να μην υποστηρίξουν κάποιες θέσεις.
Η ECF ρώτησε επίσης από τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές για το πόσο συχνά χρησιμοποιούν ποδήλατο. Η ίδια ερώτηση και οι πιθανές απαντήσεις ήταν μέρος του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου 406 «Στάσεις των Ευρωπαίων έναντι της αστικής κινητικότητας " του 2013. Ενώ οι απαντήσεις «Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα»  και «Μερικές φορές την εβδομάδα» ήταν ελαφρώς υψηλότερες για τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές σε σύγκριση με το σύνολο της ΕΕ - 28 του πληθυσμού, μόνο 1 στους 8 ευρωβουλευτές απάντησε "ποτέ" στην χρήση του ποδηλάτου, σε σύγκριση με 1 στους 2 του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η ECF χαιρετίζει αυτές τις θετικές απαντήσεις από τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές, και θέλει να οικοδομήσει μια σταθερή σχέση με τους εισερχόμενους ευρωβουλευτές μετά τις εκλογές. Ως εκ τούτου, η ECF θα ξεκινήσει  το "Φόρουμ για την Κινητικότητα του Ποδηλάτου" το φθινόπωρο . Υπό την προεδρία των ευρωβουλευτών, το Φόρουμ θα πρέπει να γίνει μια πλατφόρμα στις Βρυξέλλες όπου η ECF θα μπορεί να συναντηθεί και να συζητήσει θέματα πολιτικής που σχετίζονται με το ποδήλατο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της αποστολής μας , λέει ο Γενικός Γραμματέας της ECF Δρ Bernhard Ensink:« Περισσότεροι άνθρωποι να χρησιμοποιούν το ποδήλατο πιο συχνά».

Τα ακριβή αποτελέσματα για κάθε μία από τις 10 ερωτήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://www.ecf.com/news/strong-signs-that-next-european-parliament-will-be-cycling-friendly/

Σχετικά με την έρευνα
Η δια-δικτυακή έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τις 4 Μαΐου 2014 στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF). Μεταφράστηκε και ταχυδρομήθηκε στα κόμματα και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές  με διαθέσιμο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το μέλος της ECF στην Ελλάδα, την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για την λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου  EuroVelo και του Εθνικού Σημείου Επαφής CycleLogistics για την Ελλάδα.

Μπορείτε να δείτε τις ερωτήσεις εδώ:
http://www.ecf.com/wp-content/uploads/Greek_EP_elections_ECF_manifesto_short_version_FINAL.pdf

Περισσότερα και εδώ
http://www.eurovelo.gr/2014/04/syrvey-eu-elections-2014.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου