Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Μια επιτυχημένη χρονιά έκλεισε για το EuroVelo με 3 εργαστήρια στις Βρυξέλλες

Μια επιτυχημένη χρονιά έκλεισε για το EuroVelo με 3 εργαστήρια στις Βρυξέλλες

Τρία εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο στα οποία εξετάστηκαμ οι τρόποι με τους οποίους αυτό το φιλόδοξο σχέδιο θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια που έρχονται.
Κατά την πολωνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η κ. Katarzyna Sobierajska, Υφυπουργός, Υπουργείο Αθλητισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Πολωνίας, και η ECF φιλοξένησαν δύο εργαστήρια στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην ΕΕ στις 7 Δεκεμβρίου.

Εργαστήριο Κεντρικού Συντονισμού EuroVelo
Το πρώτο εργαστήριο εξέτασε το κεντρικό συντονισμό του EuroVelo και υπήρχαν παρουσιάσεις από την κ. Sobierajska, κ. Pedro Ortun, Διευθυντή της ΓΔ Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας (DG ENTR), και Wolfgang Munch, τον Υπεύθυνο Πολιτικής από τη ΓΔ Περιφεριακής Πολιτικής (DG REGIO) .
Η κ. Sobierajska περιέγραψε το δίκτυο EuroVelo ως "ένα εξαιρετικό μέσο για την προώθηση του ποδηλάτου ως ένα οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικά βιώσιμο μέσο μεταφοράς, που προσφέρει εξαιρετική υποδομή για την ενεργή φιλική προς το περιβάλλον αναψυχή." Επίσης, ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να im –συμπληρτην εφαρμογή του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Απριλίου 2009 ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εξετάσουν την ενσωμάτωση των διαδρομών EuroVelo στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών ΔΕΔ-Μ.
Ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για το Eurovelo, Adam Bodor, παρουσίασε τους τελευταίους υπολογισμούς για το πόσο είναι πιθανό να κοστίσει για να ολοκληρωθεί το δίκτυο EuroVelo μέχρι το 2020. Λαμβάνοντας υπόψη το συντονισμό, την προώθηση και την πορεία ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κοστίσει μεταξύ 1,5 - 2 δισ. ευρώ. Αυτό πρέπει να συμψηφιστεί με τις οικονομικές επιπτώσεις ενός πλήρους δικτύου EuroVelo, το οποίο μια μελέτη που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009, εκτιμάται ότι θα είναι 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, μόλις αυτή ολοκληρωθεί.

EuroVelo 13 - Iron Curtain Trail
Το δεύτερο εργαστήριο επικεντρώθηκε στην EuroVelo 13 - το Iron Curtain Trail και υπήρχαν εισηγήσεις  από τον Andrzej Β. Piotrowicz, Διευθύνων Σύμβουλος της PSWE (PO) και Daniel Mourek, Συντονιστή Nadace Partnerskvi (CZ), οι οποίοι περιέγραψαν τη διαδρομή και το έργα που έχουν γίνει φέτος. Το απόγευμα έκλεισε με ομιλία από τον Michael Cramer ευρωβουλευτής και εμπνευστή του Iron Curtain Trail, που ενθάρρυνε όλους να στηριχθούν στις επιτυχίες του παρελθόντος έτους και να εξασφαλίσουν ότι η διαδρομή συνειδητοποιεί τις δυνατότητές της.

EuroVelo 3 – Η Διαδρομή των Προσκυνητών
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, το τρίτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Δανίας, όπου η κεντρική ομιλία δόθηκε από τον Klaus Bondam, πρύτανης του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Δανίας / Μπενελούξ και  πρώην δήμαρχος της Κοπεγχάγης. Ο κ. Bondam ενθάρρυνε όσους εργάζονται στις διαδρομές Eurovelo όχι μόνο να τις προωθούν ως τουριστικό προϊόν, αλλά και να τονίσουν την αξία τους στις τοπικές κοινωνίες κατά μήκος των διαδρομών, ως ένα βιώσιμο δίκτυο μεταφορών.
Οι εταίροι του έργου έδωσαν στη συνέχεια, σύντομες παρουσιάσεις σχετικά με τα τμήματα της διαδρομής στη χώρα τους, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες και τις απειλές που υπάρχουν, πριν από μια ζωηρή συζήτηση υπό την προεδρία του Adam Bodor, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια να εξασφαλιστεί ότι η διαδρομή θα έχει ολοκληρωθεί κατά τα επόμενα χρόνια.

Η μεγάλη συμμετοχή στα εργαστήρια ήταν το κατάλληλο κλείσιμο σε μια πολυάσχολη χρονιά για το EuroVelo. Χάρη στις επιχορηγήσεις από τη ΓΔ Επιχειρήσεις και Βιομηχανία, πραγματοποιήθηκαν αρκετά έργα για το EuroVelo,  έργα που σχετίζονται με την ενεργοποίηση και ανάπτυξη ενός βελτιωμένου κεντρικού συντονισμού για το EuroVelo, καθώς και την ανάπτυξη συγκεκριμένων διαδρομών όπως τα EuroVelo 3 και 13. Το ECF ελπίζει για περισσότερα το 2012!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου