Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ξεκινά η καταγραφή των διαδρομών Eurovelo στην Ελλάδα.


 Το Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo για την Ελλάδα, υπεύθυνο για το συντονισμό των διαδρομών (σύμφωνα με τη εγχειρίδιο ανάπτυξης διαδρομών Eurovelo), σε συνεργασία με την ομάδα του "Ποδηλάτη του Κόσμου" πρόκειται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των κρίσιμων τμημάτων, τον σχεδιασμό και τη παρακολούθηση της κατάστασης των διαδρομών.

Επίσης θα συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες (δημόσιες μεταφορές, διαμονή, ενοικίαση ποδηλάτων και προσφορές κράτησης κά) για την ενσωμάτωση των διαδρομών Eurovelo σε εθνικό επίπεδο σε υπάρχοντα και σε νέα έντυπα προϊόντα όπως χάρτες και οδηγούς διαδρομών.

Η πρώτη αξιολόγηση αφορά την ποδηλατική διαδρομή Eurovelo 11 (5,964 χλμ) από τον Βορά στον Νότο  που ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα. Θα πραγματοποιηθεί από τα σύνορα των Ευζώνων και τους δρόμους του κρασιού της Κεντρικής Μακεδονίας, στους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας, της Βεργίανας και του Δίον ως τις παραλίες της Πιερίας.

Η δεύτερη αξιολόγηση αφορά την Μεσογειακή Οδός όπως ονομάζεται το Eurovelo 8 (5,388 χλμ.) που κινείται από τα Ανατολικά στα Δυτικά. Ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και από τα παράλια της Γαλλίας και το Μονακό, διασχίζει κάθετα την Ιταλία και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Αλβανίας και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Κορίνθου στην Αθήνα. Μαζί με Τούρκους ποδηλάτες από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo της Τουρκίας, θα καταγραφούν οι  δυνατότητες επέκτασης της διαδρομής αυτής που καταλήγει στην Αθήνα, προς την Κρήτη και την Ρόδο μέχρι τα παράλια της Τουρκίας. Στην συγκεκριμένη διαδρομή ήδη έχει ενταχθεί η Κύπρος. 

Θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα άλλες δύο καταγραφές, για την νέα διαδρομή που έχει προτείνει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και έχει καταθέσει σχετική πρόταση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή (ECF) και ακολουθεί την ρωμαϊκή Εγνατία Οδό (Δυρράχιο - Μπίτολα - Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη) καθώς και για την διαδρομή  Eurovelo 13, τις νέες διαδρομές που προτείνουμε στην περιοχή της Δράμας και του Εβρου στην συνοριακή γραμμή Ελλάδας και Βουλγαρίας.

 

1 σχόλιο:

  1. Διαδρομές υπάρχουν ήδη που εκτός από το ποδήλατο εξυπηρετούν και συναφή αθλήματα. Πριν τρεις εβδομάδες ολοκληρώσαμε την διαδρομή Αθήνα Θεσσαλονίκη Κήπους (σύνορα Έβρου) με πατίνια (inlineskates, rollers, τροχοπέδιλα). Περισσότερα στο www.ilsa.gr και στο γκρούπ του facebook. Η χώρα μας έχει καλύτερες υποδομές απ’ ότι φαντάζεστε, καλύτερες και από αυτές που έχουν οι περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στο project. Όμως το στύλ ποδηλασίας είναι διαφορετικό. (Π.χ. είναι αδύνατο το καλοκαίρι να βγείς στο δρόμο στις δύο το μεσημέρι ...). Ελπίζουμε η εμπειρία μας να σας φανεί χρήσιμη. Είμαστε εθελοντικά και ολόψυχα κοινωνικοί εταίροι του project.

    ΑπάντησηΔιαγραφή