Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Το EuroVelo στο Εργαστήρι Βιώσιμων Μετακινήσεων Κεντρικής Μακεδονίας στη Νάουσα


Το Ελληνικό Συντονιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών EuroVelo συμμετείχε στο Διήμερο Τοπικό Εργαστήρι για τις Βιώσιμες Μετακινήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου Poly-SUMP/IEE, που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας, στις 2-3 Οκτωβρίου 2013.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου το Ελληνικό EuroVelo παρουσίασε τις θέσεις του για την βιώσιμη κινητικότητα, τις μεταφορές, την ποδηλατική πολιτική και τον τουρισμό. Η ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που να συνδέει όλη την Ευρώπη, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από τουρίστες, καθώς και από τον τοπικό πληθυσμό κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις του με ποδήλατο, μπορεί να προσφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 5δις € κάθε χρόνο στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέροντας ένα ποιοτικό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν. Η υλοποίηση των τριών Ευρωπαϊκών ποδηλατικών διαδρομών που περνάνε από την χώρα μας, είναι άμεση προτεραιότητα.


Επιπλέον ο εκπρόσωπος του EuroVelo στο εργαστήριο, Κώστας Τερζόπουλος,  αναφέρθηκε στο ταξίδι “Ποδηλατώντας στο, χωρίς πετρέλαιο Αιγαίο” που ο ίδιος υλοποίησε σε μια διαδρομή 2.000 χλμ. στα παράλια της Τουρκίας και τα νησιά του Αιγαίου. Το ταξίδι αυτό μας δίνει μια μεγάλη εμπειρία για τον ποδηλατικό τουρισμό μεγάλων αποστάσεων και αποτελεί απόδειξη πως μπορεί να γίνει προσιτό σε όλο και περισσότερο κόσμο αν υλοποιηθούν οι κατάλληλες υποδομές.


Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν τις προσωπικές εμπειρίες τους, κατέγραψαν την παρούσα κατάσταση των μεταφορών αναφέροντας καλές και κακές πρακτικές, τις μελλοντικές τάσεις που θα επηρεάσουν τις μεταφορές στα επόμενα χρόνια, καθώς και μια δημιουργική παρουσίαση του επιθυμητού μέλλοντος. Ακολούθησε εργαστήριο κατευθυντήριων γραμμών για την πραγματοποίηση δράσεων με σκοπό την προώθηση της Βιώσιμης Κινητικότητας και τη βελτίωση του συστήματος των μεταφορών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τις οποίες προτάθηκαν πιθανοί τρόποι και φορείς υλοποίησης τους.

Το εργαστήρι διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με τη διαδικασία Future Search Workshop και συμμετείχαν φορείς από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι από Δήμους και Αναπτυξιακές εταιρείες της Περιφέρειας, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Τομέα Μεταφορών του ΑΠΘ, το Α.ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Συντονιστικό Κέντρο EuroVelo, την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εμποδιζόμενων Ατόμων “Αναπηρία Σήμερα”, την Ένωση Πεζών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το Σύλλογο Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, το Σύλλογο Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Σύλλογο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Η έναρξη έγινε από τον Δήμαρχο Νάουσας κ. Τάσο Καραμπατζό.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου