Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών αγνοεί 100 εκατομμύρια πολίτες.



Αντιγράψτε και στείλτε την επιστολή αυτή στην ηλεκτρονική διεύθυνση

georgios.koumoutsakos@europarl.europa.eu
 
Αγαπητέ κ. Κουμουτσάκο,
μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού

Υπάρχουν 35 εκατομμύρια πολίτες που χρησιμοποιούν το ποδήλατο κάθε μέρα. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι που ποδηλατούν τακτικά. Ωστόσο, το ποδήλατο κινδυνεύει να μείνει έξω από την σημαντική ευρωπαϊκή πολιτική  για τις μεταφορές και την χρηματοδότησης της.
 
Τον Δεκέμβριο του 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε ότι αναγνώρισε τις δυνατότητες για σημαντική αύξηση στην ποδηλασία και ότι ήταν προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις συνιστώντας ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ποδηλατοδρόμων Eurovelo και συναφείς διευκολύνσεις για την ποδηλασία  θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο στρατηγικό δίκτυο μεταφορών, στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T).
 
Μόλις ένα χρόνο αργότερα, έχουμε την αίσθηση ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αγνοούν, ξεχνώντας και παραλείποντας τα εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών που ποδηλατούν στην Ευρώπη. Ως δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ακούει τους πολίτες της.
 
Σας καλούμε, ως εκπρόσωπός μας στην Επιτροπή Μεταφορών να σεβαστείτε 100 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες και τις δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την αποκατάσταση της ποδηλασίας στην κατάλληλη θέση της στα ΔΕΔ-Μ.
 
Αν δεν το κάνετε, προσβάλλεται τις ανάγκες 100 εκατομμυρίων πολιτών και το τεράστιο δυναμικό για την οικονομική ανάπτυξη, μείωση των εκπομπών άνθρακα και μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που η επένδυση στην ποδηλασία μπορεί να φέρει.
 
Στην ψηφοφορία για την 18 Δεκεμβρίου, παρακαλούμε να ψηφίσετε τις τροπολογίες με το ακόλουθο περιεχόμενο:
 
• Ενσωμάτωση του Eurovelo, τοu Ευρωπαϊκoύ Δικτύου Ποδηλατοδρόμων, στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ)
• Βελτίωση, ανάπτυξη των οδικών υποδομών / συνθηκών στις ποδηλατικές διαδρομές που κινούνται κατά μήκος των ΔΕΔ-Μ Διαδρόμων
• Εφαρμογή ασφαλών (ξεχωριστών) διασταυρώσεων όταν οι διάδρομοι των υποδομών του ΔΕΔ-Μ διασχίζουν τοπικές, περιφερειακές, εθνικές ποδηλατικές διαδρομές.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

30 χλμ / ώρα – κάνοντας τους δρόμους βιώσιμους!


Εσείς θα καθορίσετε το μέλλον των ευρωπαϊκών πόλεων!

Θέλουμε να έχουμε περισσότερη οδική ασφάλεια και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για το λόγο αυτό, ζητάμε ένα πανευρωπαϊκό όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα σε χωριά και πόλεις. Εγγραφείτε για να ψηφίσετε μαζί μας – υποστηρίξτε την  Πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών μας (ECI).

Το όριο των 30 χλμ/ώρα είναι ένας φθηνός και δημοφιλής τρόπος για τη βελτίωση της ασφάλειας, τη μείωση της ρύπανσης και την ενθάρρυνση πιο έξυπνων επιλογών για τις μετακινήσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας και σε λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται χωρίς φόβο.

Θέλουμε να επιτύχουμε αυτά τα οφέλη για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιο είναι το όραμά μας; Το όριο 30 χλμ/ώρα θα πρέπει να γίνει το προκαθορισμένο όριο ταχύτητας για τα χωριά, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις με τις τοπικές αρχές να είναι σε θέση να αποφασίσουν για τις εξαιρέσεις. Για το λόγο αυτό, θα θέσουμε την ατζέντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλουμε η Επιτροπή να καταλήξει σε μια πρόταση για την εισαγωγή του ορίου ταχύτητας των 30 χλμ/ώρα.

Οργανώνουμε την  «Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών» ένα συναρπαστικό, καινούργιο μέσο πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό περιλαμβάνει μια τεράστια προσπάθεια γιατί θα πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές μέσα σε ένα χρόνο από τουλάχιστον 7 διαφορετικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εγγραφείτε σήμερα κιόλας εδώ

 

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Στείλτε ένα μήνυμα υποστήριξης για το Εurovelo

Σε λίγες ημέρες, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόκειται να ψηφίσει ρυμθμίσεις για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Αντιγράψτε το πιο κάτω κείμενο και στείλτε το στους Ελληνες Ευρωβουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή:  

georgios.koumoutsakos@europarl.europa.eu,  georgios.toussas@europarl.europa.eu,  spyros.danellis@europarl.europa.eu

Αγαπητοί Ευρωβουλευτές.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ EUROVELO (ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ) ΣΤΟ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (TEN-T)

Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν υψηλά επίπεδα κινητικότητας και οδικής ασφάλειας. Θέλουν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα, με χρήση απρόσκοπτων  δικτύων μεταφοράς και οι ευρωπαϊκές συνθήκες εγγυώνται την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων σε ολόκληρη την ήπειρο1. Το EuroVelo, το ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, έχει ως στόχο να καλύψει αυτή την ανάγκη με τη σύνδεση των υπαρχόντων περιφερειακών και εθνικών ποδηλατικών διαδρομών και τη συμπλήρωση των ελλειπόντων τμημάτων.

Οι διαδρομές EuroVelo παρέχουν βασικές συνδέσεις μεταξύ και εντός των αστικών περιοχών, ενώ αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας συγκοινωνιακές συνδέσεις σε αγροτικές περιοχές. Με την ανάπτυξη τους, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την τοπική κινητικότητα με την παροχή υψηλής ποιότητας υποδομών, να δώσουμε επιπλέον κίνητρο για τους χρήστες και τεχνική υποστήριξη για τους υπεύθυνους ανάπτυξης. Η ολοκλήρωση του EuroVelo θα βελτιώσει σημαντικά την κινητικότητα των ευρωπαίων πολιτών, με ένα βιώσιμο, ενεργειακά αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο2. Το EuroVelo υποστηρίζει επίσης τον αειφόρο τουρισμό, καθώς το συνολικό εκτιμώμενο οικονομικό αντίκτυπο του δικτύου EuroVelo όταν ολοκληρωθεί εκτιμάται ότι θα είναι ¤ 7 δισ. ευρώ από άμεσα έσοδα ετησίως3.

Όπως ίσως να γνωρίζετε, υπάρχουν 3 EuroVelo δρομολόγια στην Ελλάδα που είναι:
-EV 8 η Μεσογειακή Οδός, που ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και εισέρχεται στην Ελλάδα μέσω των συνόρων με την Αλβανία στην Σαγιάδα, και στην συνέχεια από την Ηγουμενίτσα, Πάτρα καταλήγει στην Αθήνα και στην συνέχεια στην Κύπρο (ήδη έχει ετοιμαστεί πρόταση επέκτασης της διαδρομής από την Αθήνα στην Κρήτη και την Ρόδο)
-EV 11 η Οδός Ανατολικής Ευρώπης που ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και εισέρχεται στην Ελλάδα μέσω των συνόρων με την ΠΓΔΜ στους Ευζώνους και μέσω Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Λάρισας καταλήγει στην Αθήνα
 -EV 13 η Οδός Σιδηρού Παραπετάσματος, που ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου στην αρχική της σχεδίαση καθώς ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική διαδρομή.

Επίσης στα πλαίσια λειτουργίας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Eurovelo για την Ελλάδα, έχει ετοιμαστεί πρόταση επέκτασης της διαδρομής EV 5 η Οδός Via Romea Francigena που ξεκινά από το Λονδίνο, περνάει από την Ρώμη και καταλήγει στο Πρίντεζι, για να συνεχίσει ακολουθώντας την αρχαία ρωμαϊκή οδό Via Egnatia από Δυρράχιο Αλβανίας μέσω Φλώρινας, Θεσσαλονίκης και να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη.

Εάν το ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατοδρόμων δεν περιλαμβάνεται στο ΔΕΔ-Μ, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν αυτές τις διαδρομές, καθώς το κόστος ανάπτυξής τους δεν θα είναι επιλέξιμο από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο, το Connecting Europe Facility (CEF).

Στο τέλος του περασμένου έτους  η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της πρότασης: "EuroVelo, το Ευρωπαϊκό δίκτυο μεγάλων αποστάσεων ποδηλατικών διαδρομών, ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο δίκτυο ΔΕΔ-Μ» στην επίσημη απάντησή τους προς την Λευκή Βίβλο για τις μεταφορές.
Θα θέλαμε να δούμε αυτό αντανακλάται στη ρύθμιση για το Διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών: κατευθυντήριες γραμμές (2011/0294 (COD)). Θα θέλαμε για αυτούς τους λόγους να σας ζητήσουμε να υποστηρίξετε τις Τροπολογίες 459, 772 και 984, κατά την ψηφοφορία της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού στις 27 Νοεμβρίου (οι Τροπολογίες επισυνάπτονται για ενημέρωσή σας). Χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων για να ολοκληρωθεί το δίκτυο EuroVelo μέχρι το 2020.

Αν θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με EuroVelo παρακαλούμε δείτε την ιστοσελίδα www.EuroVelo.org ή την ιστοσελίδα
Eurovelogreece.blogspot.gr του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Eurovelo για την Ελλάδα, ή επικοινωνήστε με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών στις +32 2 8809 274 ή EuroVelo@ecf.com.

Με φιλικούς χαιρετισμούς






1Για παράδειγμα, η Συνθήκη της Λισαβόνας αναφέρει ρητά το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και όχι μόνο σε σχέση με μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, όπως έχει αναφερθεί.
2Η Λευκή Βίβλος Χάρτης Πορείας για έναν Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Μεταφορών - Για ένα ανταγωνιστικό και ενεργειακά αποδοτικό σύστημα μεταφορών της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (COM/2011/0144) δεσμεύεται σε μια περικοπή κατά 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές έως το 2030 (σε σύγκριση με το 2008) και 70% μέιωση μέχρι το 2050. Η εφαρμογή μέτρων για την αύξηση του μεριδίου της ποδηλασίας θα κάνει μεγάλα βήματα προς την επίτευξη των στόχων αυτών.
3Ινστιτούτο Μεταφορών και Τουρισμού, Πανεπιστήμιο του Central Lancashire και Κέντρο για Βιώσιμες Μεταφορές και Τουρισμό, Πανεπιστήμιο Breda, Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ποδηλατοδρόμων EuroVelo: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Αειφόρο Τουρισμό που ζητήθηκε από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μεταφορών και Τουρισμού (2012)

 

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ετοιμάζεται νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Μετά από επικοινωνία με την Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας του πρώην Υπουργείου Μεταφορών, για την ενσωμάτωση της σήμανσης των Ευρωπαϊκών Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo στην Εθνική νομοθεσία  και άλλες αλλαγές που απαιτούνται στον Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας για την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού και γενικότερα την κυκλοφορία των ποδηλάτων (μεταφορά προσώπων με ποδήλατο, ρυμουλκούμενο από ποδήλατο), ενημερωθήκαμε από τον κ. Ι. Λαζαρίδη προϊστάμενο της Δνσης και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Αναθεώρησης του Κ.Ο.Κ στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.) ότι έχει ξεκινήσει η επεξεργασία προτάσεων.

Κατεβάστε τα σχετικα αρχεία από την διεύθυνση

http://ecology-salonika.org/2010/11/07/new-road-traffic-code/

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στην Θεσσαλονίκη

Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού» και είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, και την διευκόλυνση τους για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Μετά τις ποδηλατοβόλτες με τον Φώτη Μπίμπαση με το διπλό ποδήλατο του αθλητικού συλλόγου τυφλών " Ο Πυρσός" κατά την διάρκεια του Greenwave Festival 2012 (δες βίντεο εδώ), η κάμερα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Eurovelo καταγράφει τις δυσκολίες και τους κινδύνους κατά την μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Δείτε τα βίντεο εδώ

και περισσότερες φωτογραφίες εδώ

αλλά πρίν διάβασε αυτό:

"Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;;; Τότε, διάβασε τα παρακάτω και να ξέρεις πως αν κάτι θυμάσαι απ’αυτά όταν κάπου, κάποτε, τυχαία ή για κάποιο λόγο με συναντήσεις, θα με κάνεις να νιώσω άνετα, δίνοντας μου αυτό ακριβώς που... χρειάζομαι.

Όταν με συναντήσεις μπορείς να με βοηθήσεις αν θυμηθείς τα παρακάτω:
1. μόνο εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια, όχι για να ξεχωρίζουμε, να παίζουμε, να μας δείχνουν ή να ζητιανεύουμε.
2. είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά τυφλός. Μη με μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι. Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, παθιάζομαι, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, «σερφάρω», κάνω chat,…,όπως ΕΣΥ!
3. πιο εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με το σκύλο μου. Όμως, μη με πιάνεις από τον ώμο ή απ’το μπράτσο. άσε με να πιάσω εγώ το δικό σου μπράτσο: Έτσι θα νιώθω (=θα ξέρω) πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις.
4. Μη ρωτάς τον συνοδό μου: «Πώς τον λένε;», «Τι θέλει να ψωνίσει;», «Ποιο φαγητό του αρέσει;», «Που θέλει να πάει;», «Πώς γράφει και διαβάζει;», «Πώς μπορεί;»,… Ρώτησε εμένα, ξέρω και εγώ να σου απαντήσω! Χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο της φωνής σου, όπως μιλάς στους άλλους μίλα και σε εμένα.
5. Μην αποφεύγεις τις λέξεις «βλέπω», «κοιτάζω», «τυφλός» κλπ., τις μεταχειρίζομαι και εγώ. Βλέπω με τα χέρια μου: βλέπω για μένα= αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι…
6. Σύστησε με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη ή στο δωμάτιο μαζί μου. Μίλησε μου όταν μπαίνεις. Πες μου πως φεύγεις: με φέρνεις σε μεγάλη αμηχανία αν μ’αφήνεις να μιλάω με κάποιον που δεν είναι κοντά μου…
7. Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου που είναι η πόρτα στο δωμάτιο, το αποχωρητήριο, το παράθυρο κλπ. Και αν υπάρχουν εμπόδια ή πράγματα στο πάτωμα. Δε θέλω να κάνω ζημιές, γιατί μπορώ να μην κάνω ζημιές.
8. Βοήθησε με διακριτικά στο τραπέζι και πες μου για το φαγητό στο πιάτο μου. Χρησιμοποίησε το πιάτο μου σαν «ρολόι» και πες μου σε ποια «ώρα» είναι το κάθε είδος του φαγητού μου, π.χ «Το κρέας σου είναι στο Έξι».
Κοίτα το ποτήρι μου να είναι δίπλα στο πιάτο μου και πες μου αν είναι στο δεξί ή στο αριστερό μου χέρι, για να το… «δω» και εγώ όταν το χρειαστώ.
9. Μου αρέσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις, το θέατρο και ο κινηματογράφος, φτάνει να με βοηθάς να καταλαβαίνω τι γίνεται διαβάζοντας/περιγράφοντας μου όσα δεν μπορώ να δω.
10. Μου αρέσουν οι εκδρομές και τα πάρτι. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισε με στους καλεσμένους σου.
11. Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν υστερώ σε κάτι βοήθησε με. Δε θέλω τον οίκτο σου αλλά τη φιλία σου! Μη μιλάς για τη «θαυματουργό αντίληψη» των τυφλών. Μην ξεχνάς ότι όσα έμαθα είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας…
12. Αν είσαι περίεργος θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημα μου αλλά όχι μόνο γι’αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Έχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπι και απορίες όπως και εσύ!"

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πράσινες Διαδρομές και Ποδηλατικός Τουρισμός

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) και o Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος Πράσινων Διαδρομών (European Greenways Association (EGWA) είχαν την πρώτη κοινή διάσκεψη σχετικά με τις δράσεις  EuroVelo, Greenways και τον Ποδηλατικό Τουρισμό την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 στή Νάντη της Γαλλίας.

Το ολοήμερο συνέδριο περιλάμβανε παρουσιάσεις από επιφανείς ομιλητές στους τομείς του τουρισμού και της ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού και των διαδρομών Greenway από όλη την Ευρώπη με αρκετά φόρουμ για συζήτηση σχετικά με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές. Βασικά θέματα ήταν:

  •      λύσεις web και social media,
  •      παρακολούθηση της χρήσης και εκτίμηση των επιπτώσεων,
  •      συνδέσεις σε νέες αγορές (π.χ. προσβάσιμος τουρισμός, τον τουρισμό τρίτης ηλικίας)
  •      πολιτικά πλαίσια και δυνατότητες χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα για το συνέδριο είναι διαθέσιμο εδώ

Τις παρουσιάσειςμπορείτε να τις κατεβάσετε εδώ.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στο λογαριασμό Flickr EuroVelo εδώ.


και στην σελίδα του Ελληνικού Συντονιστικού Κέντρου Eurovelo στο Facebook εδώ

Το συνέδριο αυτό ακολούθησε η ετήσια συνάντηση των Εθνικών Συντονιστικών Κέντρων Eurovelo
και των Συντονιστών κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του  Συντονιστικού Κέντρου EuroVelο για την Γαλλία, Départements & Régions cyclables (DRC).

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ποδηλατικές Δράσεις Σεπτέμβριος 2012




H Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) και υπεύθυνη για την λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών – EUROVELO και το Γραφείο Περιβάλλοντος ΑΠΘ, συνεργάζονται σε μια σειρά από δράσεις για την διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των ποδηλατικών ομάδων/οργανώσεων στη διαμόρφωση της ποδηλατικής πολιτικής στην περιφερειακή ενότητας Θεσσαλονίκης και του μητροπολιτικού δήμου της Θεσσαλονίκης και του Σχεδίου Bιώσιμης Aστικής Kινητικότητας της περιοχής.




13 - 16 Σεπτεμβρίου
Greenwave Festival
Δωρεάν βόλτες με τα ποδήλατα του ΟΙΚΟ-ΑΠΘ
Συμμετοχική χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών

    Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την εμπλοκή του κοινού στις διαδικασίες διάδοσης της ποδηλατοκίνησης στην πόλη μας. Κύριος στόχος είναι η χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών, επιπλέον του ποδηλατόδρομου, τις οποίες επιλέγουν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις οι κάτοικοι ή επισκέπτες της πόλης. Δευτερεύον στόχος είναι η καταγραφή των χαρακτηριστικών της κάθε διαδρομής (χρόνος κίνησης, βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητα). Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν διαθέτουν ποδήλατο να χρησιμοποιήσουν δωρεάν τα ποδήλατα του ΟΙΚΟ-ΑΠΘ. Θα παρέχεται από το διαδίκτυο λίστα διαθέσιμων εφαρμογών χαρτογράφησης, πρόσβαση σε πλατφόρμα συμμετοχικής χαρτογράφησης και δυνατότητα υποβολής των ποδηλατικών διαδρομών που θα καταγράφονται από τους επισκέπτες. Επίσης στο χώρο των εκδηλώσεων θα διατίθενται δωρεάν για βόλτα ποδήλατα του ΟΙΚΟ-ΑΠΘ. Στο χώρο θα παρέχεται δωρεάν έλεγχος των ποδηλάτων και των ποδηλατών από τους εθελοντές και την Τεχνική Υποστήριξη του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών – Eurovelo.

Συμμετοχική χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών : http://eco.auth.gr/wordpress/?page_id=3839



13-22 Σεπτεμβρίου:
Έρευνα ικανοποίησης ποδηλατών.
   Σκοπός της έρευνας είναι διαμόρφωση ενός βασικού επιπέδου αναφοράς της ικανοποίησης των ποδηλατών στην πόλη σε σχέση με τα υπάρχοντα μέτρα για την ποδηλασία. Ακριβώς όπως και οι περισσότερες αποφάσεις, η επιλογή του μεταφορικού μέσου εξαρτάται από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αισθανόμαστε και όχι από την πραγματικότητα της κατάστασης. Το ερωτηματολόγιο αυτό είναι ένα βαρόμετρο ή σεισμογράφος για τις αντιλήψεις των ποδηλατών στις ευρωπαϊκές πόλεις. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί παράλληλα, σε πρώτη φάση με τις δράσεις συμμετοχικής χαρτογράφησης των ποδηλατικών διαδρομών και εν συνεχεία με την αξιολόγηση των ποδηλατικών διαδρομών και του επιπέδου ποδηλατικής πολιτικής στην Θεσσαλονίκη.

Έρευνα ικανοποίησης ποδηλατών - TRENDY TRAVEL BICYCLE CLIMATE TEST http://eco.auth.gr/wordpress/?page_id=3864


15 Σεπτεμβρίου
Greenwave Festival
“Ψάχνοντας τον χαμένο ποδηλατόδρομο”
Mια ποδηλατική περιήγηση-περιπέτεια στον ποδηλατόδρομο της Θεσσαλονίκης.

    Σκοπός της δράσης είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον ποδηλατόδρομο της Θεσσαλονίκης και να συνειδητοποιήσουν τις καθημερινές ανάγκες ενός ποδηλάτη.  Στόχος είναι, οι επισκέπτες (με τα ποδήλατά τους ή με αυτά που θα διατίθενται δωρεάν από το ΟΙΚΟ-ΑΠΘ), αφού μελετήσουν τον χάρτη, να προσπαθήσουν να διατρέξουν όσο μεγαλύτερο μέρος του ποδηλατόδρομου, αναζητώντας χαρακτηριστικά σημεία (που διευκολύνουν ή εμποδίζουν την κίνηση με ποδήλατο) κατά μήκος της διαδρομής. Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει έντυπος χάρτης του ποδηλατόδρομου της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος χάρτης θα υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή προσβάσιμος από το διαδίκτυο.



16 - 22 Σεπτεμβρίου:
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Αξιολόγηση ποδηλατικών διαδρομών
και επιπέδου ποδηλατικής πολιτικής

    Στόχοι είναι α. η αξιολόγηση των ποδηλατικών διαδρομών (εντός και εκτός ποδηλατοδρόμου) που χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές μετακινήσεις στη πόλη μας και β. η αξιολόγηση του επιπέδου της ποδηλατικής πολιτικής, τόσο από τις αρχές και το μόνιμο και πολιτικό προσωπικό του Δήμου, όσο και από τις τυπικές και άτυπες ομάδες ποδηλατών της πόλης. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας συμμετοχικής χαρτογράφησης καθώς εκτός από τον ποδηλατόδρομο θα αξιολογηθεί το σύνολο των ποδηλατικών διαδρομών που θα έχει καταγραφεί. Στον χώρο των εκδηλώσεων και στο διαδίκτυο θα υπάρχουν 2 ερωτηματολόγια για την διευκόλυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των ποδηλατικών διαδρομών και του επιπέδου ποδηλατικής πολιτικής.


22 Σεπτεμβρίου: Λευκός Πύργος
Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο
Δωρεάν βόλτες στην πόλη με τα ποδήλατα του ΟΙΚΟ-ΑΠΘ.

    Η δράση αυτή γίνεται με αφορμή την κορύφωση των εκδηλώσεων της εβδομάδας ευρωπαϊκής κινητικότητας με την ημέρα χωρίς αυτοκίνητα, αποσκοπώντας στη συνέχεια των πρακτικών που αναπτύχθηκαν με τις προηγούμενες δράσεις.
Στο χώρο των εκδηλώσεων θα διατίθενται δωρεάν για βόλτα ποδήλατα του ΟΙΚΟ-ΑΠΘ. Επίσης στο χώρο θα παρέχεται δωρεάν έλεγχος των ποδηλάτων και των ποδηλατών από τους εθελοντές και την Τεχνική Υποστήριξη του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών – Eurovelo.

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ψάχνοντας τον χαμένο ποδηλατόδρομο...της Θεσσαλονίκης




H Oικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης,
πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) και υπεύθυνη για την λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών - EUROVELO
και
        το Γραφείο Περιβάλλοντος ΑΠΘ

ενόψει της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του "Greenwave Festival" (13-16 Σεπτεμβρίου), διοργανώνουν δράσεις,  για την διάδοση της ποδηλατοκίνησης στην Θεσσαλονίκη και την συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες σύνταξης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (SUMP) της πόλης:
  •  15 Σεπτεμβρίου: Ποδηλατική περιήγηση στο ποδηλατόδρομο της Θεσσαλονίκης
  • 13 - 16 Σεπτεμβρίου: Συμμετοχική χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών
  • 13-22 Σεπτεμβρίου: Έρευνα ικανοποίησης ποδηλατών
  • 16 - 22 Σεπτεμβρίου: Αξιολόγηση ποδηλατικών διαδρομών και επιπέδου ποδηλατικής πολιτικής

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες:

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Τα Χανιά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo;


Το λιμάνι των Χανίων φιλοξενείται μαζί με το ποδήλατο του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Eurovelo για την Ελλάδα, στην Φωτογραφία του Μήνα στην κεντρική ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκύ Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών http://www.eurovelo.org/home/image-of-the-month/.

Το στιγμιότυπο είναι από την ποδηλατική διαδρομή που πραγματοποιήθηκε 21-28 Αυγούστου 2012 από το Εθνικό Συντονιστίκό Κέντρο για την Ελλάδα και τον Εθνικό Συντονιστή της Τουρκίας στα πλαίσια διερεύνησης επέκτασης της Μεσογειακής Διαδρομής Eurovelo 8, από την Αθήνα που τερματίζει. στην Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο Ρόδο και στα παράλια της Τουρκίας μέσω Κύπρου η οποία ήδη έχει ενταχθεί στην Μεσογειακή Διαδρομή. Περισσότερες φωτογραφίες από την διαδρομή αυτή, μπορείτε να δείτε εδώ.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ… ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


ΠΑΤΡΑ  ΠΕΙΡΑΙΑΣ  ΚΡΗΤΗ  ΡΟΔΟΣ  ΤΟΥΡΚΙΑ
21 -26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ποδηλάτες από την Ελλάδα και την Τουρκία, μέλη των Εθνικών Συντονιστικών Κέντρων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo, ξεκινούν να ποδηλατήσουν την Μεσογειακή Οδό EV8.
Η διαδρομή γίνεται στα πλαίσια της αξιολόγησης και καταγραφής των δυνατοτήτων επέκτασης της Μεσογειακής ΟδούEV8  από Πειραιά, Κρήτη, Ρόδο έως τα παράλια της Τουρκίας στην Μαρμαρίδα. Στην διαδρομή αυτή συμμετέχει ήδη η Κύπρος.
Η ευρωπαϊκή διαδρομή ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και από τα παράλια της Γαλλίας και το Μονακό, διασχίζει κάθετα την Ιταλία και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Αλβανίας συνεχίζει νότια στο Ελληνικό Τμήμα μέσω Ηγουμενίτσας και Πάτρας για να καταλήξει στην Αθήνα.



Δευτέρα 20/8/2012
22:00 Αφιξη Τουρκικής Αντιπροσωπείας στο λιμάνι της Πάτρας από Βενετία
23:00 Νυχτερινή ποδηλατοβόλτα στην πόλη της Πάτρας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών

Τρίτη 21/08/2012
09:00 Συνάντηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
10:00 Ποδηλατική Διαδρομή Πάτρα - Ξυλόκαστρο

Τετάρτη 22/08/2012
12:00 Συνέντευξη Τύπου στο ξεν. SIKYON COAST παραλία Ξυλόκαστρου
13:00 Ποδηλατική Διαδρομή Ξυλόκαστρο - Κόρινθο
17:00 Ποδηλατοβόλτα στην Κόρινθο - Λουτράκι - Ισθμός Κορίνθου σε συνεργασία με την ομάδα "Στην Κόρινθο με Ποδήλατο"
22:00 Αναχώρηση από λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη

Πέμπτη 23/08/2012
06:00 Αφιξη στα Χανιά
10:00 Ποδηλατική Διαδρομή Χανιά - Ρέθυμνο

Παρασκευή 24/08/2012
10:00 Ποδηλατική Διαδρομή Ρέθυμνο - Ηράκλειο
18:00 Ποδηλατοβόλτα Ηράκλειο -  αρχ. χώρος Κνωσού

Σάββατο 25/08/2012
09:00 Αναχώρηση για Ρόδο (Κάσος - Κάρπαθος)
22:00 Άφιξη στην Ρόδο

Κυριακή 26
10:00 Ποδηλατοβόλτα στην Ρόδο σε συνεργασία με το "Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου"
17:00 Αναχώρηση για Μαρμαρίδα, Τουρκία

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ξεκινά η καταγραφή των διαδρομών Eurovelo στην Ελλάδα.


 Το Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo για την Ελλάδα, υπεύθυνο για το συντονισμό των διαδρομών (σύμφωνα με τη εγχειρίδιο ανάπτυξης διαδρομών Eurovelo), σε συνεργασία με την ομάδα του "Ποδηλάτη του Κόσμου" πρόκειται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των κρίσιμων τμημάτων, τον σχεδιασμό και τη παρακολούθηση της κατάστασης των διαδρομών.

Επίσης θα συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες (δημόσιες μεταφορές, διαμονή, ενοικίαση ποδηλάτων και προσφορές κράτησης κά) για την ενσωμάτωση των διαδρομών Eurovelo σε εθνικό επίπεδο σε υπάρχοντα και σε νέα έντυπα προϊόντα όπως χάρτες και οδηγούς διαδρομών.

Η πρώτη αξιολόγηση αφορά την ποδηλατική διαδρομή Eurovelo 11 (5,964 χλμ) από τον Βορά στον Νότο  που ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα. Θα πραγματοποιηθεί από τα σύνορα των Ευζώνων και τους δρόμους του κρασιού της Κεντρικής Μακεδονίας, στους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας, της Βεργίανας και του Δίον ως τις παραλίες της Πιερίας.

Η δεύτερη αξιολόγηση αφορά την Μεσογειακή Οδός όπως ονομάζεται το Eurovelo 8 (5,388 χλμ.) που κινείται από τα Ανατολικά στα Δυτικά. Ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και από τα παράλια της Γαλλίας και το Μονακό, διασχίζει κάθετα την Ιταλία και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Αλβανίας και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Κορίνθου στην Αθήνα. Μαζί με Τούρκους ποδηλάτες από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo της Τουρκίας, θα καταγραφούν οι  δυνατότητες επέκτασης της διαδρομής αυτής που καταλήγει στην Αθήνα, προς την Κρήτη και την Ρόδο μέχρι τα παράλια της Τουρκίας. Στην συγκεκριμένη διαδρομή ήδη έχει ενταχθεί η Κύπρος. 

Θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα άλλες δύο καταγραφές, για την νέα διαδρομή που έχει προτείνει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και έχει καταθέσει σχετική πρόταση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή (ECF) και ακολουθεί την ρωμαϊκή Εγνατία Οδό (Δυρράχιο - Μπίτολα - Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη) καθώς και για την διαδρομή  Eurovelo 13, τις νέες διαδρομές που προτείνουμε στην περιοχή της Δράμας και του Εβρου στην συνοριακή γραμμή Ελλάδας και Βουλγαρίας.

 

Πρόταση ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Μεσογειακή Οδό - Eurovelo 8


Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo για την Ελλάδα πήρε μέρος στην πρόσκληση της Γενικης Δνσης Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας για τον Τουρισμό με τίτλο “Υποστήριξη διακρατρικών θεματικών τουριστικών προϊόντων ως μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού τουρισμού” με πρόταση που στήριξε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) και αφορά την ποδηλατική διαδρομή Eurovelo 8. Η Μεσογειακή Οδός όπως ονόμαζεται το EV8, (5,388 χλμ.), κινείται από τα Ανατολικά στα δυτικά, ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και απο τα παράλια της Γαλλιάς και το Μονακό, διασχίζει κάθετα την Ιταλία και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Αλβανίας, καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Κορίνθου στην Αθήνα.

Ο στόχος της πρότασης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας της ποδηλατικής τουριστικής βιομηχανίας με τη διαδρομή Eurovelo 8 ως διακρατικό θέμα. Η πρόταση δημιουργεί συνεργασία μεταξύ των σχετικών με τον τουρισμό φορέων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ, που αποτελούν βασικοί δικαιούχοι του προγράμματος.

Μέσα σε αυτό το γενικό στόχο της πρότασης οι ειδικότεροι στόχοι είναι :
1) Τόνωση της διαφοροποίησης των διακρατικών θεματικών τουριστικών προϊόντων: Η εκμετάλλευση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και διεθνή αναγνώριση της περιοχής της Μεσογείου ως τουριστικού προορισμού, ως ένα ιδανικό περιβάλλον για ένα διακρατική προϊόν. Η χρήση αυτού του εμπορικού σήματος και της μεσογειακής κληρονομιάς είναι άκρως ανταγωνιστική σε διακρατική τουριστικές αγορές και αποτελεί μια αποτελεσματική και βιώσιμη πρόταση. Συνδυάζοντας την ποδηλασία μετην μεσογειακή κληρονομιά φέρνει ένα νέο κοινό στην τουριστική αγορά.
2) Ενθάρρυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των τοπικών αρχών: Χρησιμοποιώντας μια αποδεδειγμένο εμπειρία ανάπτυξης των διεθνών ποδηλατικών διαδρομών, δίνεται η δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να εμπλακούν στην ανάπτυξη των τοπικών στοιχείων του τουρισμού και τις τοπικές αρχές να επιδείξουν πρωτοβουλίες για τον αειφόρο τουρισμό.
3) Ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων: Η παροχή ενός πλαισίου που επιτρέπει ιδιωτικές επιχειρήσεις του τουρισμού να συνεργαστούν με τους δημόσιους οργανισμούς και να βελτιώσουν τα προϊόντα τους που προσφέρονται στις διακρατικές αγορές.

Το Eurovelo στην διεθνή τηλεοπτική συμπαραγωγή MEDITERRANEO




Στην διεθνή τηλεοπτική συμπαραγωγή MEDITERRANEO φιλοξενήθηκε το Εurovelo και το έργο του Εθνικού Συντονιστικου Κέντρου για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του αφιερώματος στον Γρηγόρη Βερροιώτη ΄΄Ποδηλάτη του Κόσμου΄΄ , μια δράση που υποστηρίζει το Eurovelo Ελλάδος και αποτελεί επίσημος πρεσβευτής της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν ακόμα η Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Πασχαλίδου υπεύθυνη συντονίστρια του European Youth Capital 2014 και ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Παντής, υπεύθυνος του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων του πανεπιστημίου.

Το MEDITERRANEO είναι μία διεθνής συμπαραγωγή που δημιουργήθηκε πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια με την πρωτοβουλία των δημοσίων τηλεοράσεων της Ιταλίας (RAI) και της Γαλλίας (FRANCE 3) και με συμπαραγωγούς την Ισπανική (TVE) αλλά και την Ελληνική (ΕΡΤ) Τηλεόραση, ενώ συμμετέχουν, σε επίπεδο παραγωγής θεμάτων, η Ελβετική ιταλόφωνη τηλεόραση, όπως και οι δημόσιες τηλεοράσεις της Αλγερίας, του Λιβάνου και της Τυνησίας.
Η εκπομπή MEDITERRANEO προβάλλεται στις χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 30΄ που αποτελείται από οκτάλεπτα θέματα από τις διαφορετικές χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, στα οποία αναδεικνύονται οι διαπολιτισμικές επιδράσεις, ως αποτέλεσμα της ειρηνικής ή μη συνύπαρξης των λαών στη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου μας, οι πολιτισμικές και κοινωνικές προσμίξεις και ο τρόπος ζωής των λαών της περιοχής. Τα θέματα που απασχολούν το MEDITERRANEO σχετίζονται με την την κοινωνική δομή και οργάνωση, τα ζητήματα μετανάστευσης, την επιστήμη, το περιβάλλον, την κουλτούρα και τον πολιτισμό των λαών, τις εμπόλεμες περιοχές κ.α.Το πρόγραμμα μεταγλωττίζεται στην ιταλική, τη γαλλική, την ισπανική και την αραβική γλώσσα και μεταδίδεται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου (Νότια Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή), αλλά και μέσω δορυφορικών προγραμμάτων (TV5 Monde, ENTV, RAI International, RAI Med, TVE International) σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. 

Στις φωτογραφίες, ο υπεύθυνος για το Eurovelo στην Ελλάδα, Γιώργος Φαρφαράς με τους συντελεστές της εκπομπής και ο “Ποδηλάτης του Κόσμου” Γρηγόρης Βερροιώτης με τον αντιπρύτανη ΑΠΘ Ιωάννη Παντή.

Περισσότερα για την δράση “Ποδηλάτης του Κόσμου”
http://eurovelogreece.blogspot.gr/p/blog-page_4287.html